Gyorsan valami finomat: Sonkaleves Benedek tojással

Ezt az olyan napokra ajánlom, amikor jól jönne, egy forró leves, mely csodákra képes!

Sőt ha gyorsan készen van és egyszerű, akkor meg igazán örülhetünk. 🙂



Ez olyan 1-2 személyes leves, akkor is jól jön, ha a család távol van, és magunknak kell valamit készítenünk. 🙂



Jó, ha van a mélyhűtőben ez+az, nekem adott volt a gomba megdinsztelve, majd a füstölt csülök már készen kockára vágva és fagyasztva, pihen mindig a hűtőben egy-két nagy csokor friss chili lefagyasztva, alapdolgok, fűszerek, tojás, házi füstölt szalonna, kolbász általában mindig van otthon, és tényleg csak egy pár apróságot kellett venni a zöldségesnél pld. zöldséget, és már is indulhat a főzés. Viszont ha esetleg nincs a hűtőben ez+az, akkor így készítsd el a főtt csülköt, melyről itt olvashatsz.



Sonkaleves Benedek tojással gluténmentes recept

Hozzávalók:


3 szál zöldhagyma

1 db paprika

egy kicsi friss chili paprika – ízlés szerint

1 db paradicsom

5 dkg húsos füstölt házi szalonna

¼ szál csípős házi parasztkolbász

1 nagy sárgarépa

1 nagy fehérrépa

1 csokor petrezselyem

1 kisebb zellergumó

1 kisebb karalábé

2 db nagyobb burgonya

100 g csiperkegomba

350 g füstölt csülök – csak a színhús

¼ kk-nyi *hétbors fűszer itt

2 l csirkealaplé vagy víz és 2 kocka marhahúsleveskocka gluténmentesen itt

Himalája só – ízlés szerint, nekem nem kellett bele só, hiszen a csülök is sós.

Benedek tojáshoz:


friss tojás, annyi amennyi megeszünk

egy kis ecet, víz, Himalája só

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Sonkaleves Benedek tojással

elkészítése:

Az alapanyagokat felvágjuk kockára.

Majd egy ek kókuszolajon elkezdjük pirítani a szalonnát, és a kolbászt, jó finom ízek pirulnak ki belőle, majd hozzáadjuk a hagymát, majd a paprikát, chilit és a paradicsomot. Jól összepirítjuk, pár perc az egész.



Ezután jöhetnek hozzá a zöldségek, a krumpli nélkül, ezt is pirítsuk. Majd felöntjük két liter csirke alaplével, vagy vízzel és 2 kocka marhahús leveskockával, majd fűszerezzük, negyed kk-nyi hétbors fűszerrel.

Ezt követően hagyjuk főzni, amíg háromnegyedig megfőtt a zöldég, utána mehet bele a krumpli. Majd a legvégén, adjuk hozzá a megfőtt és apró kockára vágott csülökhúst, (nekem ez a mélyhűtőben volt, a lepirított gombával együtt), mindig az ilyen gyors levesekhez szoktam félre tenni, 🙂 majd az apróra vágott petrezselymet is adjuk hozzá.



Aki tartalmasabb levest szeretne, be is habarhatja, 1 csapott ek-nyi tápióka vagy rizslisztet, keverjen össze egy jó ek-nyi tejföllel és tejszínnel, majd forró levessel, majd csorgassa a leveshez, közben kevergetve, és még pár perc és készen is van. Szaggathatunk bele még nokedlit is, melynek elkészítését itt találod.



Buggyantott tojást, amíg fő a leves el is készíthetjük. Mindig friss tojást használjunk. Minél frissebb a tojás, annál jobb, akkor szépen egyben marad. Általában az idősebb tojások, hajlamosak széthullani a vízben. Egy kis lábasban vizet hevítünk, majd vegyük alacsonyabb lángra, úgy hogy csak éppen, hogy gyöngyözzön a víz, sózzuk és tegyünk bele egy kk-nyi ecetet, bármilyen ecet jó hozzá. Majd egy kis tálkába törjük fel a tojást egyenként, és mielőtt beletennénk, a vízbe keverjük meg jól a vizet, így örvény keletkezik és óvatosan öntsük bele az örvény közepébe a tojást, ne magasról. 3 percig főzzük, majd hideg vagy jeges vízbe szedjük át, így leállítjuk a főzést.



Aki bátortalan vagy kezdő és fél, hogy nem sikerül neki a buggyantott tojás, az úgy is kipróbálhatja, hogy egy kis szuflé sütőformába (ilyenre gondotlam) fóliát helyez, úgy hogy jól lelógjon az oldalán a fólia, majd törje bele a tojást, és fogja össze, majd kösse át egy sütőmadzaggal. Olyan kis csomagocskát csinálunk belőle. Majd szintén jól keverjük el a vizet, képezzünk örvényt, és tegyük a közepébe a tojás csomagocskát. 3 perc főzés után már is lehet hideg vízbe tenni, és így is szép buggyantott tojás lesz. 🙂



Ha mindennel elkészültünk, akkor tálalhatjuk is ezt a gyors finom sonkalevest, tetejére helyezzük a buggyantott tojást, adhatunk hozzá tejfölt, vagy görögjoghurtot is, (én most nem habartam be), szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »