Retro finomság: Túrós-tejfölös sztrapacska füstölt szalonna csíkokkal

A legismertebb, legegyszerűbb, hagyományos szlovák étel, a juhtúrós sztrapacska!

 

Melyről azt tartják, hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos.  🙂

És hát ki ne szeretné, gyorsan készen van és isteni finom. Habár a mai fiatalok, szerintem egyre kevesebbet fogyasztják, inkább nekik ilyen retro finomságnak számít, pedig kiváló és tartalmas étel, és mennyire, de mennyire finom. Én most gluténmentesen készítettem el, a lányom 3* is repetázott belőle, ez nagy szó nála 🙂 érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. 

És, hogy mi az eredete a sztrapacskának, azt a recept végén olvashatjátok.



Túrós-tejfölös sztrapacska füstölt szalonna csíkokkal gluténmentes recept


Hozzávalók:


500 g burgonya

200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt vagy Schar Gluten Free Mix B Bread-Mix itt vagy itt

50 g rizsliszt itt

2 db „L” tojás – (amúgy én mindig, mindenhez “L” tojást használok)

1 nagy csipet *Himalája só

+ 1 kk *Himalája só – a krumpli (reszelt) sózásához

150 ml víz

1 kisebb gerezd fokhagyma – reszelve

Főzővízbe:

1 db kis *chili paprika – mielőtt beletesszük a vízbe, szúrkáljuk meg

2 db *babérlevél

1 gerezd fokhagyma

1 kk *egész ötbors – (fűszertartóba téve)

1 kk *Himalája só

1 kis fej vöröshagyma – vastagabb szeletekre vágva

Tálaláshoz:

1 ek kókuszolaj itt

200 g füstölt szalonna csíkokra vágva

200 g zsíros túró vagy juhtúró

20% tejföl

zöldfűszerek – ízlés szerint

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Túrós-tejfölös sztrapacska füstölt szalonna csíkokkal

elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, megmossuk és burgonyareszelőn, vagy sajtreszelőn reszeljük le, (nekem van gépem, én ezen szoktam gyorsan lereszelni, de persze a kézi hagyományos reszelő is megteszi). Majd 1 kk-nyi sóval szórjuk meg, keverjük össze, és hagyjuk állni kb. 10 percet.

Ezt követően nyomjuk ki a levét, és tegyük egy másik tálba.

Majd adjuk hozzá a kimért liszteket, tojást, egy gerezd fokhagymát reszelve, egy csipet sót, vizet és keverjük jól össze, olyan nokedli állagúnak kell lennie.



A szalonnát vágjuk apró csíkokra, és egy serpenyőben, 1 ek kókuszolajon süssük ropogósra. A sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és tegyük félre.

Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, majd a hozzávalóknál (főzővízbe címszó alatt) lévőfűszerekkel ízesítsük. Ha felforrt a víz, akkor egy nokedli szaggatóval a vízbe szaggatjuk a krumplis nokedli masszát. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána még egy kb. 1-2 percig. Majd leszűrjük, vagyis egy szűrőlapáttal kiszedjük és a pirított szalonna zsírjába tesszük, és jól összekeverjük.



Rámorzsoljuk a túrót, vagy juhtúrót és megszórjuk a pirított szalonnával, és már falatozhatjuk is. Tejfölt is kínálhatunk hozzá, illetve zöldfűszert, pld. apróra vágott friss petrezselyem, snidling, vagy esetleg kaprot.

Aki szeretné tepsibe is helyezheti a leszűrt sztrapacskát, melyet összekevert előtte a szalonna zsírjával, és a forró sütőbe egy kicsit átpiríthatja, úgy hogy előtte megszórja túróval, ez kb 5 perc. De mindenképpen ebben az esetben, tálalásig lefedjük, nehogy kiszáradjon.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

A sztrapacska szlovák eredetű tésztaétel. A tésztája leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát. A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát.

A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik “borzaskának”: (kápustové) strapačky. A Nyírségben „csírásgaluska” néven is ismerik, de használatos még a „nyögő, nyögvenyelő” kifejezés is.



Fontos tudni, hogy Magyarországon sokan összekeverik a juhtúrós galuskával (bryndzové halušky), amelyben a káposzta helyett juhtúrót és a hús helyett többnyire sült szalonnát tesznek a tésztára. Forrás: wikipédia

 

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »