Igazi őszi-téli aprósüti: A gesztenyés pathé

Falatnyi puha kényeztetés!

Mely villámgyorsan elkészíthető, isteni finom, gesztenyés aprósütemény.

Gesztenye rajongóknak kötelező!

Ajánlom hétköznapra, ünnepekre, gyerekeknek a sütis dobozába vagy akár vihetjük magunkkal a munkába is, egy kávé vagy teaszünetben elfogyasztott gluténmentes gesztenyés pathé igazán az élvezetek birodalmába repít.

A pathék, a kevert omlós tészták családjába tartozik, édes teasütemények. Ilyenek a pathé csillag, gesztenyés pathé, pathé kugler, vaníliás kifli, mandulás, gyümölcsös linzi, linzi kosár, almás tortle, linzi koszorú páthé tetővel, ill. mogyorós tetővel, orleans-i szelet, bécsi linzi kocka, csokoládés ischler, mokka ischler, huncut szelet (Spitzbub), linzi almás habbal, berlini kocka, orosz kocka, teaszelet.

A tésztát formálózsákba, vagyis nyomózsákba tesszük és papírral fedett sütőlemezre, legjobb a 10-es csillagcső, de lehet kisebb is, csillagokat, kifliket, macskakörmöket, korongokat alakítunk ki.



Meleg kemencében sütjük. A csillagokat lekvárral vagy ízesített és puhított marcipánnal összetöltjük. Nem terülnek, sütés után is jól tartják szép mintázatukat, pld. a gesztenyés “macskaköröm” formát, de lehet csak „korongokat” vagy más “mintákat” is formázni, igazán jól mutat bármelyik a süteményes tálon. Forrás: Vendéglátói tankönyvem

Gesztenyés pathé gluténmentes aprósütemény recept

Hozzávalók:

250g gesztenyemassza gluténmentesen itt – szobahőmérsékletű

80g vaj – szobahőmérsékletű

2 ek cukor

1 db tojás – szobahőmérsékletű

2 kupaknyi rumaroma

1½ ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt

1 ek rizsliszt itt vagy itt

(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)

Mártogatáshoz:

80g 70% csokoládé itt

pár csepp étolaj

Ha nagy a család, nyugodtan duplázzuk meg az anyaghányadokat



Gesztenyés pathé gluténmentes aprósütemény recept

elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy tepsibe, tegyünk sütőpapírt.



Ezután tegyük a tálba a gesztenyemasszát, adjuk hozzá a vajat, cukrot keverjük el egy fakanál segítségével, bár én robotgépet használtam, tökéletes úgy is. 🙂

Ezt követően adjuk hozzá a tojást, majd jól keverjük el, ízesítsük rumaromával, jól keverjük el, majd szitáljuk bele a liszteket, és szintén jól keverjük el.



Fogjunk egy habzsákot egy 10-es csillagcsővel, szedjük bele a masszát, és szép úgymond “macskakörmöket” formázzunk belőle. A 10-es csillagcsővel szép, nagyobbak lesznek, de nekem nem volt, így maradt a kisebb, és amúgy is én kisebbet is szerettem volna, szeretem, ha sok van a jóból. 🙂

Én korongokat és más alakzatot (“S betű, kérdőjel” is formáztam. 🙂 De ha nincs otthon habzsák és csillagcső se, fogjunk egy nejlonzacskót, töltsük bele a masszát, vágjuk le a végét, és úgy is szép korongokat lehet formázni. De tényleg bármit lehet, amit akarunk. 🙂

De itt egy kis videós segítség is: a formázáshoz, itt láthatjátok cukrász segítségével, hogyan készül (a videóben szereplő gesztenyés pathé, nem gluténmentes)

https://tv2.hu/lichitv/videok/4383_a-rozsakalacs-es-a-gesztenyes-pathe-titka—sutisuli-monikaval—47.-adas-2.-resz.html



Szóval szép sorba, formázzuk a sütőpapíros tepsibe, ha készen vagyunk, akkor az előmelegített sütőbe tegyük be. Majd süssük kb. 10-13 percig, ez sütőfüggő. Nekem a gázsütőmön 11 perc kellett.

A kihűlt macskakörmök végét vízgőz felett megolvasztott, pár csepp étolajjal elkevert csokoládéba mártottam és sütőpapíros tálcára tettem dermedésig, azért egy 10 percre a hűtőbe is betettem.

Utána már kínálhatjuk a vendégeinknek, barátainknak, családtagjainknak. A lányom azt mondta, hogy sokkal jobb hidegen, és tényleg, szerintem is. 🙂

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »