Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Élvezzük az ízeket: Sajtos-pikáns rakott kel

Rakott kelkáposzta titka!

Elsősorban az, hogy a legolcsóbb vitamin. 🙂

 

Másodsorban pedig, a hozzávalók elkészítésében és a fűszerezésben rejlik. Szakítva most a klasszikus változattal, egy kicsit módosítottam rajta, sőt bárhogyan is módosítjuk, mindig finom étel kerekedik belőle. Mindig lehet kísérletezni, nagyszerű egytálételeket kapunk.


Ezért a mostani receptemben nemcsak az ízesítésén, hanem az elkészítésében is módosítottam. Szóval, így kápráztasd el a családodat könnyedén. Akár hétköznapra, hétvégére egy finom egytálétel, és tuti mind a 10 ujjadat megnyalod utána. 🙂

Kezdőknek is ajánlom, tényleg egyszerű elkészíteni, gyors és finom.


Sajtos-pikáns rakott kel gluténmentes recept

Hozzávalók:
1 db közepes kelkáposzta
1 kk *Himalája só
½ kk *szódabikarbóna
1 ek *kókuszzsír itt
1 csomag apróra vágott bacon
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma – átnyomva vagy reszelve
1 db paprika
1 db paradicsom
1 szál zöldhagyma – zöldjével együtt
500 g darált sertéscomb, vagy tarja (Ki, amit szeret) – vagy csirke, pulyka hús
80 ml “Happy Frucht” paradicsompüré itt
Fűszerek:
1 kk *hétbors fűszer durvára darált itt
½ mk *Himalája só – ízlés szerint
2 kk *Floridai fűszerkeverék itt
2 kk *Amerikai barbecue fűszerkeverék itt
2 bögre *Jázmin rizs itt
4 bögre víz
1 db marhahúsleves kocka gluténmentesen itt
½ kk *Himalája só
200 g parenyica füstölt sajt
 1 doboz nagy tejföl

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Sajtos-pikáns rakott kel
elkészítése:
A kelkáposzta torzsáját vágjuk ki óvatosan (el ne vágjuk a kezünket) majd tegyük fel egy fazék vízbe főzni, (a torzs része, ahol kivágtuk, az legyen felül a fazékban)  ½ kk szódabikarbónával (ettől szép zöld marad a színe a káposztának), és 1 kk Himalája sóval, hagyjuk felforrni.

Amikor már a leveleit látjuk, hogy le tudjuk szedni, (onnét látni, hogy a torzsa részénél, ez a legkeményebb része, elengedett a széle a káposztának, (ez kb. forrástól számított kb. 5 perc) és könnyedén le tudjuk szedni a levelét), akkor egy csipesz segítségével szedjük le, majd tegyük egy szűrőtálba, hogy lecsepegjen.


Amíg fő a káposzta, addig készítsük el a rizst, ennek elkészítését az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatjátok.
https://mediterran.cafeblog.hu/2016/09/10/citromos-sult-csirkemelljazmin-rizzsel/

Egy serpenyőben 1 ek kókuszzsírt hevítsünk, tegyük bele a bacont, hagyjuk pirulni, majd adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, zöldhagymát, dinszteljük (pirítsuk) tovább, majd adjuk hozzá a fokhagymát, paprikát, paradicsomot.

Ezt követően tegyük bele a húst, jól keverjük el, és a fenti fűszerekkel ízesítsük a húsos alapot. Jól keverjük össze, és adjuk hozzá a paradicsompürét. Majd pirítsuk meg a húst. Hamar készen van, kb. 15 perc. Ha készen vagyunk, tegyük félre.


Vegyünk elő egy jénait, vagy mély sütőedényt, kenjük ki egy ecset segítségével, kókuszolajjal, és tegyük az aljára a kelkáposzta leveleket. De mielőtt rétegeznénk, a leveleknél lévő vastagabb erezet részt vágjuk le, vagyis vékonyítsuk el, egy éles késsel, vagy egy konyhai ollóval.

Majd a káposztaleveleket szép sorjában (felét) helyezzük a tepsi aljára, halmozzuk rá a rizses húsos alapot, (ha megfőtt a rizs, ¾ -ét keverjük össze a húsos alappal, nekem a maradék negyed, kellett másra) megint tegyük rá a káposzta leveleket.
Locsoljuk meg egy doboz tejföllel. Majd reszelt füstölt parenyica sajttal szórjuk meg a tetejét.


180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd ezt követően 200 fokon 5-10 percig, akkor jó, amikor szép aranybarnára pirult a sajt teteje.

Kínáláskor szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával és cayenne borssal. Adhatunk mellé még tejfölt.


Az alábbi receptjeim is kelkáposztával, káposztával készültek, lehet egytálétel, köret, szósz, mártogatós, rántva, leves, saláta, tésztaétel, elképesztően sokrétű a káposzta felhasználása.
Bővebben az alábbi linkre kattintva, olvashatjátok a recepteket: 

Bolognese chilis sült csirkemell, füstölt szalonnás kelkáposztával

Baconbe göngyölt csirkemáj és kelkáposzta rántva

Kolbászos frankfurti leves

Dupla sajtos, pirított pikáns húsos kínai kel 

Fehérboros Marrakeshi csirkés ragu, káposztával és sült tésztával

BBQ sült oldalas, vegyes káposztasalátával

Sült húsgombóc, savanyúsággal, pirított burgonyával és a titkos szósszal 

Kukoricás csirkeragu, zöldalmás káposztasalátával

Ragacsos mázas sült oldalas, fűszeres krumplival és Amerikai káposztasalátával

BBQ sült húsos sajtgolyó, mézes-mustáros mártogatóssal

Baconos sült körtés saláta gorgonzolával

Káposztás tészta vagyis káposztás cvekedli

Házi görögös csirkés gyros

Döner kebab

Nyári paradicsomos töltött káposzta pikáns ízekkel 

Pikáns töltött káposzta

Wellness Gyros tál (Pitával/chilis káposztasalátával, fokhagymás joghurtos öntettel és sült krumplival)

Cigánypecsenye kakastaréj-szalonnával, sült krumplival és majonézes salátával 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

És most nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a kelkáposzta:


A gyógyító kelkáposzta, a vitaminbomba

A kelkáposzta magas ásványianyag- és vitamintartalma miatt nagyon egészséges. Az egyik legismertebb tulajdonsága, hogy remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan tudja hasznosítani a magnéziummal és a káliummal együtt, ráadásul szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére.
Elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét. Ezenkívül A-vitamin forrás, aminek hasznosítását E-vitamin-tartalma még inkább elősegíti, emiatt gyulladásos betegségekre, B-vitamin-tartalma pedig az emésztésre és az idegrendszerre van pozitív hatással.


Kalóriatartalma alacsony, 100 gramm csak 30 kcal-t tartalmaz. A kelkáposztát és káposztaféléket, rákellenes élelmiszernek is tartják. Forrás és további információt itt olvashattok.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!