Szeretem a zöldségeket, lehet az karalábé, paprika, tök, padlizsán, cukkini és még sorolhatnám, 🙂 mert hússal párosítva igazán laktató étel tud lenni, és egy könnyed ebédet vagy vacsit kreálhatunk, egészségesen. Arról nem is beszélve, hogy a fantázia szab határt, hogy milyen fűszerekkel ízesítjük a húsos tölteléket, pld. aki szereti, tehet bele gombát is, zöldségben a zöldség úgy is nagyon fincsike.
Rövid idő alatt elkészíthető és nem egy bonyolult fogás, így kezdőknek is szívből ajánlom. 🙂
Réteges sajtos-húsos töltött sült paprika gluténmentes recept
Hozzávalók:
20 dkg darált hús – én sertéslapockát használtam, de lehet csirke, pulyka hús is.
3 szelet bacon – apróra vágva
1 db paprika
1 db vöröshagyma
1 db zöldhagyma
1 db paradicsom
Fűszerek:
2 kk Luisiana barbecue fűszer itt
2 kk Afrikai steakfűszer itt
50 ml édes-chili szósz itt
*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges
További hozzávalók:
2 ek kókuszolaj
3 db Kaliforniai paprika – piros, zöld, sárga
2 zacskó mozzarella sajt
1 dobozos Basmati rizs, én ezt használtam – (2 zacskó van benne, abból 1 zacskót kifőzünk)
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Réteges sajtos-húsos töltött sült paprika
elkészítése:
A dobozos basmati rizsből, 1 zacskót főzzünk ki, a dobozon lévő utasítás szerint.
A bacon szalonnát vágjuk apróra. Majd a vöröshagymát, zöldhagymát és a paprikát is. A paradicsomot, apró kockára vágjuk.
Hevítsük fel a serpenyőbe a kókuszolajat, adjuk hozzá a bacont, és pirítsuk.
Ezután jöhet hozzá a hagyma, zöldhagyma majd a paprika és végül a paradicsom. Dinszteljük, pirítsuk együtt.
Majd adjuk hozzá a megdinsztelt hagymás keverékhez a darált húst, és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Jól keverjük össze, és lefedve, főzzük készre. Ha szükséges sózzuk. Majd hagyjuk hűlni.
Ezt követően, a kaliforniai paprika elejét vágjuk le vékonyan, a szárát távolítsuk el, és az elején levágott paprika részt, vágjuk apróra, (a paprikának a csumáját szedjük ki, arra nincs szükségünk), és adjuk a kész húsos töltelékhez. A kifőzött basmati rizs felét is, keverjük bele. Ha egy kicsit hűlt, én be szoktam rakni a hűtőbe 30 percre, jobban összeáll a húsos töltelék, könnyebben lehet vele dolgozni.
Melegítsük elő a sütőt, 180 fokra.
Ezután a mozzarella sajtot vágjuk apró kockákra.
Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy megtöltsük a paprikákat. Egy réteg húsos tölteléket nyomkodjunk bele a paprikába, majd tegyünk rá/bele mozzarella sajtot, majd megint töltelék és megint mozzarella sajt. Ezt addig csináljuk, amíg el nem fogy a töltelék és a sajt. A tetején mindenképpen jó sok mozzarella sajtnak kell lennie. Ez fog szépen ráolvadni a paprikára.
Végül tegyük az előmelegített sütőbe. Akkor jó, amikor szépen ráolvad, megsül rajta a sajt, olyan szép aranybarna lesz. 🙂
Ezt láttad már?
Húsos-sajtos töltött paprika
Sajtkrémmel töltött sült baconös jalapeno paprika
Töltött paprika és húsgombócok, paradicsommártással
Cukkini fűszeres parmezán sajtos ropogós rudacskák
Pirított cukkini medvehagymával-krémsajttal töltve
Töltött húsos-sajtos cukkinihajók
Sajttal töltött sült padlizsán golyók
Padlizsán és virsli chips
Grillezett padlizsán, ricotta sajttal töltve
Tex-Mex Sajtos-húsos töltött tök
Ropogós fűszeres spárga rudacskák
Baconbe tekert, sült spárga
Baconos-csirkés spárgás rolád
Feta sajtos pikáns sült gomba
Mediterrán töltött gomba
Szardellával-kék-sajttal töltött sült olívabogyók
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza