A tavasz slágere, a pillekönnyű villámsüti, a kihagyhatatlan, csábító finomság!
Gyors és nagyon finom, erről lemondani nagyon nehéz. 🙂
Én imádom a túrós süteményeket, főleg az olyanokat, amit pikk-pakk elkészíthetőek. Ezt a túrós sütimet, már többször elkészítettem, különféle ízesítésben, gyümölccsel. Mindegyik nagyon finom, és a blog oldalamon is megtalálható. 🙂
És persze, hogy most az eper lett terítéken nálunk. 🙂 Sőt egy fárasztó nap után 10 perc alatt összekeverhető, eper szemekkel díszítve, és már süthető is.
Aki szereti a túrós süteményeket és az epret is, feltétlenül próbálja ki, tuti nem fog csalódni. Egy igazi vendégváró és ünnepi sütinek is választható!
Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerűen elronthatatlan sütemény, és mindig garantált a siker vele. 🙂
Epres-túrós sütemény gluténmentes recept
Hozzávalók: (közepes tepsi) Mérce: púpos ek
12 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
2 ek rizsliszt
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)
1 csomag sütőpor
két csipet *Himalája só
100 g margarin vagy vaj
10 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
500 g túró
10 csapott ek 20%-os tejföl
1 db citrom héja
500 g friss eper vagy szezonon kívül fagyasztott
Sütés előtt félbevágott eperszemekkel rakjuk ki, ha nagyméretben megszeretnéd nézni a képet, katt a képre:
Epres-túrós sütemény
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az epret mossuk meg, hagyjuk lecsepegni/leszáradni, majd csumázzuk ki, és vágjuk félbe. Majd tegyük félre.
A lisztet, a sót és a sütőport keverjük el, majd szitáljuk át egy tálba.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, habosra keverjük, egy robotgép segítségével.
Majd hozzáadjuk egyenként a tojást, és jól elkeverjük.
Ezután adagoljuk hozzá felváltva a lisztet, és a tejfölt, reszeljük bele a citromhéjat is, és jól keverjük el a robotgép segítségével.
Majd a legvégén morzsoljuk bele a túrót, majd szintén keverjük a tészta masszával, de ezt már egy konyhai lapáttal vagy fakanál segítségével.
Ha elkészültünk, öntsük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe, egyengessük el, majd egy kicsit ütögessük meg a tepsit, a konyhaasztalhoz, így szépen elrendeződik a massza.
Ezt követően rakosgassuk ki a félbevágott eperszemekkel a sütemény tetejét. Majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 25-40 percig süssük. Végezzünk tűpróbát. Nekem a gázsütőmön 35 perc kellett. Végezzünk tűpróbát. Akkor jó, amikor szép aranybarna a teteje.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, tálaláskor porcukorral meghintve, mentával és friss eperrel kínáljuk. Aki szeretne, még tejszínhabot is adhat hozzá. Kedves egészségetekre. 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És most nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre az eper…
Az eper a legegészségesebb gyümölcs érdemes belőle minél többet enni. Bár nem hosszú az eper szezon, ezért siess és tuningold fel a szervezeted vitaminkészletét.
Hogy miért is? Lássuk!
Kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van! Gazdag A-, B1-, B2-, C-vitamin valamint ásványi anyagokban kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, sőt kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.
A Harvard Egyetem kutató szerint, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Legújabb kutatásuk szerint ugyanis azok, akik sok epret fogyasztanak, védik az ereiket a gyulladástól, így megelőzik az érelváltozások miatt kialakuló súlyosabb szövődményeket, csökkenti a koleszterinszintet.
Az eper rendszeres fogyasztása hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, még akkor is, ha egyszerű szénhidrátok (pékáruk, tészták) után fogyasztjuk. Magas antioxidáns-tartalma miatt is, igazi szupergyümölcs az eper. A benne található vegyületek egyes daganattípusok (nőgyógyászati, bélrendszeri) kialakulásának kockázatát is csökkentik, de a bőr öregedési folyamatait is késleltetik. Forrás
Kommentek