Családi kedvenc: A koszos krumpli

Igazi családi Gastro Disneyland!

Élj jól, egyél jól egyszerűen finomat.



Ezután tuti mind a tíz ujjadat megnyalod, és tényleg egyszerű elkészíteni. És hát ki ne szeretné a sült krumplit, vegyítve egy kis húsival és még sok más finomsággal. Ha fel szeretnéd dobni a hétköznapokat, vagy hétvégét, készítsd el ezt a koszos krumplit. És, hogy miért koszos krumpli a neve? a recept végén olvashatod. Bár nem nagy tudomány rájönni, de azért leírtam. 🙂

Kezdőknek is ajánlom, mert könnyű elkészíteni. 🙂



Koszos krumpli gluténmentes recept

Hozzávalók:


5-6 szelet ujjnyi vastag tarja

*cayenne bors

*mézes-amerikai steak bors itt

*Himalája só

*oregáno

4 db *babérlevél

200 ml 100%-os narancslé vagy narancsleve

100 ml csirke/marha alaplé vagy ha nincs ½ leveskocka felhígít 250 ml vízzel és ebből 120 ml kell

Majonézes öntet:

50 ml „Kühne Knoblauch” fokhagymás majonézes szósz itt

100 ml *Hellmann’s Real gluténmentes majonéz itt

vagy ha valaki Ajoli mártást szeretne készíteni a majonézes öntet helyett, annak itt a recept, én viszont nyáron nem használok nyers tojást.

Ajoli mártás:

2 db tojássárgája

1 tk *fehérborecet

3 gerezd fokhagyma

1-2 kk*dijoni mustár – ízlés szerint

2 ½ dl*olaj

2-3 tk citromleve

*Himalája só – ízlés szerint

Ezt mind turmixba tesszük és összekeverjük, úgy hogy a végén csurgassuk hozzá az olajat.


Pikáns öntet:

2 csokor *friss petrezselyem apróra aprítva

1 púpos ek apróra vágott *friss menta

1 db zöldhagyma

1 db lilahagyma

egy csipet *chili pehely

egy csipet *Himalája só

1 db citrom héja

½ citrom leve

2 csipet mézes-amerikai steak bors itt

100 ml *olívaolaj

Köret:

„Aviko” sült krumpli itt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek

http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Koszos krumpli

elkészítése:


A tarját sózzuk, szórjuk meg mézes-amerikai steak borssal, oregánoval és cayenne borssal.

Ezt követően tegyük tepsibe egymás mellé a húsokat, szórjuk meg 4 db babérlevéllel, majd a tepsi szélénél öntsük bele az alaplevet, vagy ha nincs a leveskockából készített alaplevet, majd a narancslevet. Ne a húsra öntsük, mert lejön róla a fűszer, hanem ahogy írtam a tepsi szélénél öntsük bele.



Ezután egy ek-nyi kokszzsírt osszunk el a húsokon.

Majd alufóliával lefedve legalacsonyabb hőfokon 160 fok, süssük lassan, 2 ½ – 3 órán keresztül. Isteni omlós tarja lesz belőle.



Ezután hagyjuk pihenni egy kicsit és vágjuk fel csíkokra.

Közben, amíg sül a sült tarjánk, addig készítsük el a majonézes öntetet: egy tálba keverjük össze a kétféle majonézt, majd tegyük félre. Ha ajoli mártást szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalóknál megfelelően készítsük el.



Egy másik tálba pedig vágjuk fel apróra a pikáns öntethez az alapanyagokat. Ízesítsük borssal, sóval, chili pehellyel, citromlével, reszelt citrom héjával és olívaolajjal. Jól keverjük el és tegyük félre.

Amikor már majdnem kész a hús, elkezdhetjük kisütni a krumplit, használhatunk rendes krumplit felvágva, hasábokra, vagy akár zacskós sült krumplit, én is szoktam ilyen használni, nekem az „Aviko” féle sült krumpli termék jön be.



Ezt követően, amikor a hús is elkészült, és felvágtuk csíkokra, tálalhatjuk is, szedjünk a tányérra egy adag sült krumplit, rá a csíkokra vágott sült tarja, rá egy evőkanálnyi fokhagymás majonézt, és egy evőkanálnyi pikáns petrezselymes-mentás öntet. Majd keverjük össze és máris készen van ez az isteni koszos krumpli. Majd szórjuk meg a tetejét még petrezselyemmel, és zöldhagymával.



Szóval, ezt el kell készítenetek, és meg kell kóstolnotok, az én családomban ez nagy sláger. Imádjuk.

És, hogy miért koszos sült krumpli a neve?

Hát, ha ránézünk, tisztára összekoszoltuk a sült krumplit, amit sokszor ugyebár csak sóval vagy más fűszerekkel megszórva esszük igazán. De ha ezt megkóstolod, mármint a koszos krumplit, teljesen el fog varázsolni, hiszen annyira, de annyira finom.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »