Az otthon készült ropogtatni való a legjobb!
Úgy járunk rá, mint maci a mézre! 
Van úgy, gondolom veletek is előfordult, hogy úgy ennék valamit érzés jön, valahonnan, ilyenkor nyitogatjuk a hűtőt, a kamrát akár többször is, vagy épp bekészítesz egy jó filmet és ahhoz kell valami szuper kis rágcsa. Most hoztam egy egyszerű, de nagyon finom kis sós süteményt, mely hamar elkészíthető.
Ez a finomság, akkor is jó szolgálatot tesz, ha vendégek jönnek és gyorsan kell valami finom, sőt ünnepekre is kiváló.
Nagyon könnyű elkészíteni, csak 25 perc és már ehetjük is. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű recept.
Tepertős-kolbászos rágcsa gluténmentes recept
Hozzávalók:
180 g Schär mix B gluténmentes liszt
70 g rizsliszt
100 g kacsatepertő (vagy bármilyen más tepertő is jó) – összedarál
100 g száraz kolbász (én Hartai kolbászt használtam csipőset) – apró kockára vág, megpirít, kisütjük belőle a zsírt, utána összedarál)
1 csipet *Himalája só
1 csipet cukor
½ csomag sütőpor
zöldhagyma zöldje – felkarikázva – ízlés szerint
200 ml tej
1 tojás felverve – lekenéshez
Szóráshoz:
szezámmag keverék
chili pehely vagy himalája só
(aki nem gluténérzékeny, az használhat sima búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)
Tepertős-kolbászos rágcsa
elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A lisztet kimérjük, adjuk hozzá a sütőport. Egy habverővel keverjük el, így nem kell átszitálni, ez is megteszi, sőt olyan mintha átszitáltuk volna.
A tepertőd daráljuk össze, majd a száraz kolbászt vágjuk fel apróbb kockára, és pirítsuk meg, majd ha kész a kisült zsiradék nélkül tegyük a darálóba és daráljuk össze.
Ha készen vagyunk, adjuk a lisztes keverékhez a tepertőt, kolbászt, a sót, cukrot és a felkarikázott zöldhagyma zöldjét.
Ezután adagoljuk hozzá a tejet, annyit hogy összeálljon a tészta, nyújtható legyen, nekem 200 ml kellett.
Majd gyúrjuk össze jól, fedjük le és pihentessük 15 percig.
Ha letelt az idő, akkor nyújtsuk ki, egy villával nyomkodjuk meg a tetejét, szép minta lesz rajta, majd kenjük le felvert tojással, szórjuk meg vegyes szezámmag keverékkel, majd vágjuk fel kockára. Én az egyik felét szezámmaggal, a másik felét chili pehellyel és egy kis részét sóval szórtam meg.
Ezt követően tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a kekszeket.
Majd tegyük a 180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük 10-12 percig. Nekem a hagyományos gáztűzhelyen 12 perc kellett.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek