Szuper vacsora vagy ebéd, villámgyorsan! Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze csodás, sőt imádni fogja az egész család. 🙂 Nálunk favorit a csirkemell és imádjuk a zöldségeket is. Jó-jó, mást is szoktunk enni, mint ahogy látjátok a receptjeimben, de ha gyors kaját akarok, akkor mindig a csirkemell a befutó. 🙂 Egy kis pác a húsihoz, aztán süthetjük, hozzá egy kis pirított zöldség és már ehetjük is. 🙂
Tudtátok?
A hobbikert információi alapján, a cukkininek magas a C-vitamin- és a lutein tartalma, így kiváló hatással van a szemre és segíti a véraláfutások, zúzódások gyógyulását. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont tartalmaz élelmi rostot és fehérjét. Mindez ideális “diétás” élelmiszerré teszi, amely elősegíti a vastagbél egészségének a megőrzését. A-vitamin-, folsav- és káliumtartalmának köszönhetően a szív egészségét is óvja. A-vitamin-, folsav- és káliumtartalma fontos szerepet játszik továbbá a rák megelőzésében is.
A legtöbb esetben a cukkinit még fiatalon, zsengén érdemes leszedni, amikor a hossza még nem éri el a 20 cm-t. Akár 90 cm hosszúra is megnőhet egy-egy termés, de ekkor már túlságosan fás, kemény a fogyasztáshoz.
Narancsos sült csirkemell pirított cukkíni raguval gluténmentes recept
Hozzávalók:
3 db csirkemell filé
Fűszer:
*édes-erős steak fűszerkeverék itt
Himalája só
Pác:
2 db narancs leve
1 ek méz
1 ek *világos szójaszósz
gyömbér kb. 5 cm-es reszelve
3-4 ek *édes-chili szósz itt
Köret:
2 db cukkíni
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy darabka vaj
egy darabka kókuszzsír
Fűszerek:
egy nagy csipet *chili pehely
egy nagy csipet *édes-erős steak fűszer
egy csipet *cayenne bors
egy nagy csipetnyi *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Narancsos sült csirkemell pirított cukkíni raguval gluténmentes
elkészítése:
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. Majd tegyük félre.
Ezt követően keverjük össze a pác hozzávalóit. A csirkemellet tegyük egy záródó zacskóba, vagy dobozba, és öntsük rá a páclevet. Majd 30 percig hagyjuk pácolódni.
Ha letelt a pácidő, tegyük egy tepsibe a csirkemelleket, és tegyük az előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 40 percre, alufóliával lefedve, a maradék páclevet is öntsük rá. Majd ezt követően vegyük le az alufóliát, és süssük még 10-15 percig.
Amikor már fólia nélkül pirítjuk a csirkemellet, készítsük el a pirított cukkínit is. Egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba, hevítsük kókuszsírt és vajat, majd dobjuk bele a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, és chili pehelyt, egy picit pirítsuk, vigyázzunk el ne égjen. Akkor jó, szokták mondani, amikor már érezzük a fokhagyma illatát. 🙂 Majd dobjuk rá a vastagabbra szelt vöröshagymát és a kockára vágott cukkínit, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a cayenne borst. Majd nagy lángon pirítsuk össze.
Ha megsült a narancsos csirkemell, akkor tálaljuk a pirított hagymás cukkínivel. Kedves egészségetekre!
Ezt láttad már? További változatos és jóízű csirkemell receptjeim az alábbi linken érhetőek el:
https://mediterran.cafeblog.hu/?s=csirkemell&byBlog=1
Illetve itt találhatóak a cukkínivel elkészített finomságaim is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza