Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Szezámos sajtgolyók/ropogós salátával és balzsamecetes öntettel…

Az jó, ha nagy, az jó, ha dundi, az jó, ha kerek, az jó, ha dundi – énekli „Motomoto” a „Madagaszkár” című filmben, hát ez most pont ráillik ezekre a, Ham, bekaplak, ellenállhatatlan ropogós, sajt golyócskáimra, kicsit kerek, kicsit formás, kicsit dundi… 🙂 ezeket tuti nem szabad kihagyni, mert isteni finomak… 🙂

 

Szezámmagos sajtgolyók friss salátával és chips-szel2

Gyorsan elkészül, akár ebédre, vacsira, mindig jó választás, ha gyorsan szeretnénk valami finomat… 🙂 

De akár vendégvárónak, kis party falatkának kínálva is, kiváló választás, szereti gyerek, felnőtt egyaránt…

Szezámmagos sajtgolyók friss salátával és chips-szel 

Nem utolsó sorban, ez lesz az egyik vizsgafeladat tételem… 🙂  igaz, egy kicsit variáltam rajta, mert én tojás és panko morzsába hempergettem, mert én úgy szeretetem, ha jó roppanós, ropogós van egy kis kérge és utána kicsordul a sajt… 🙂 Nyami…

Szezámmagos sajtgolyók friss salátával és chips-szel7


Szezámos sajtgolyók/ropogós salátával és balzsamecetes öntettel

Hozzávalók:
25 dkg sajt – (2 féle sajt, ki, amit szeret, lehet az egyik akár füstölt is)
1 db nagy tojás
egy csipet őrölt szerecsendió
egy csipet só – ez ízlés szerint, hiszen a sajt is lehet sós
1 csapott ek *rizsliszt
egy csipet őrölt fehér bors

Panírozáshoz:
1 tojás felverve
egy ek szezámmag
*panko morzsa

Saláta:
1 maréknyi madársaláta
1-2 db paprika
1 nagy sárgarépa
1 db lila hagyma
½ db kígyó uborka
2 db retek

Öntet:
½ dl balzsamecet
1 ek dijoni mustár
1 ek méz
őrölt fehér bors – ízlés szerint
Himalája só – ízlés szerint
1 dl extra szűz olíva olaj

Krumpli chips-hez:
½ kg krumpli – ne újburgonya legyen

Sütéshez:
kókuszzsír

Díszítés:
madársaláta

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/


Szezámmagos sajtgolyók friss salátával és chips-szel5
Elkészítés:
Egy tálba lereszeljük a sajtot. Hozzáadjuk a tojást, és a fűszereket. Majd ezt követően a lisztet. Összekeverjük és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Addig, amíg hűsöl a sajt masszánk, készítsük el a salátát.

A paprikát és a lila hagymát, uborkát, retket kockára, a répát lereszeljük. Ha készen vagyunk, készítsük el az öntetet. Az öntet hozzávalóit keverjük össze, akár egy befőttes üvegbe is jól össze tudjuk rázni, és tegyük a hűtőbe.

Szezámmagos sajtgolyók friss salátával és chips-szel1

A krumplit hámozzuk meg, mossuk meg és zöldség pucolóval szép vékony karikákat vágjunk, vagy éles késsel. Ha készen van, tegyük vízbe 10 percre, hogy a keményítő kiázzon belőle. Majd ezt követően, szárítsuk le egy kéztörlőn. És süssük ki, kókuszzsírban. Vigyázat, ne hagyjuk magára, mert nagyon hamar sül, illetve egyszerre sokat ne tegyünk bele, így mindegyik krumpli chips szépen meg tud sülni egyenletesen. Ha kisültek a burgonya chips-ek, akkor sózzuk meg még forrón.

Szezámmagos sajtgolyók friss salátával és chips-szel4
A lehűlt sajt masszából, formázzuk golyócskákat, és forgassuk meg felvert tojásba, és panko morzsába elkevert szezámmagba. Ezt követően, felforrósított kókusz olajban hirtelen kisütjük, nem kell sokáig sütni, csak annyira, hogy szép aranybarna színe legyen a külseje. Tipp: egy kanál segítségével forgassuk meg sütés közben, hogy ne sérüljenek, és ne folyjon ki a sajt.

Szezámmagos sajtgolyók friss salátával és chips-szel3

Ha elkészültünk a salátát keverjük össze az öntettel, tegyük egy formázóba, egy picit nyomkodjuk le, majd vegyük le róla. Köréje tálaljuk a kisült szezámos sajtgolyócskákat.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!