Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Lombard finomság/pirított polentával…

Hétközben is lehet extra finom ebéded vagy vacsorád. Egy különlegesség, ami olyan egyszerű, mint az 1×1! Egészséges és kényeztető finomság, mindig jólesik. Élvezeti értéke fenomenális… 🙂

 Lombard finomság pirított sajtos polentával9

Mindenkiben rejlik egy jó szakács, hiszen főzni mindenki tud, így a kezdők is bátran elkészíthetik. Ez volt az egyik vizsgatételem, az alaprecept egyenesen Windt Gy. tanár úrtól… 🙂 A polentát én tovább gondoltam, illetve a pestot még mogyoróval ízesítettem… 🙂

Lombard finomság pirított sajtos polentával10

Lombard finomság/pirított polentával
Hozzávalók:
Polenta
300 ml víz
500 ml 2,8% tej
35 g vaj
75 ml fehérbor
200 ml tejszín
220 g kukoricadara
½ kk *Himalája só
1 szál zöldhagyma zöldjével együtt – apróra vágva
1 gerezd fokhagyma – reszelt
reszelt sajt
Hús:
6 szelet sertés karaj vagy tarja
* ötbors durvára darált – ízlés szerint
*Himalája só – ízlés szerint
Mandulás-mogyorós pesto:
1 maréknyi héj nélküli mandula
1 maréknyi héj nélküli mogyoró
½-1 csokor friss bazsalikom – ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
300-500 ml olívaolaj
Feltét:
3 zacskó mozzarella sajt
4 db nagyobb paradicsom
Sütéshez:
60 g vaj
kókuszolaj vagy olívaolaj

 Lombard finomság pirított sajtos polentával7

Elkészítés:
A karaj vagy tarja szeleteket sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre.

Mandulás-mogyorós pesto készítése:
Egy száraz serpenyőbe pirítsuk meg a héj nélküli mandulát és mogyorót. Majd tegyük egy darálóba, adjuk hozzá a fokhagymát, bazsalikom leveleket, sót, olívaolajat, egy pici borssal ízesítsük és keverjük össze, addig, amíg szép, egyenletes, homogén pasztát nem kapunk.

 Lombard finomság pirított sajtos polentával

Készítsük el a polentát. A zöldhagymát vágjuk fel apróra, a fokhagymát és a sajtot reszeljük le. Egy őzgerincformát vagy más sütő kelléket vajazzuk ki, és tegyük félre.
 Lombard finomság pirított sajtos polentával4

Ezt követően feltesszük a vizet, tejet forrni, egy kevés kukoricadarát szórjunk bele rögtön a hideg tejes-vizes keverékbe az elején, így elkerülhető a csomósodás, jól keverjük el. Aztán amikor már meleg a folyadék, akkor adjuk hozzá a vajat, sót, keverjük el, amíg felolvad, és ezt követően pedig a tejszínt és a fehérbort. Ha felforrt, akkor, egy habverővel vagy fakanállal fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a többi kukoricadarát, és főzzük kb. 3 percig, amíg sűrű folyóssá válik a massza. Akkor jó, ha megkóstoljuk, és nem ropog a fogunk alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, zöldhagymát és a reszelt sajtot.

Lombard finomság pirított sajtos polentával2

Az előre elkészített kivajazott formába, öntsük bele a még meleg polentát. A formát ütögessük egy kicsit a konyhaasztalhoz, így távoznak a felesleges buborékok. Hagyjuk kihűlni, és utána tegyük a hűtőbe.

 Lombard finomság pirított sajtos polentával7

Tálaláskor kiborítjuk egy deszkára és vizes késsel kb. 1,5 cm vastagságúra vágjuk. Ezután egy száraz serpenyőbe, hirtelen megpirítjuk mindkét oldalát, pár perc az egész.

 Amíg hűsöl a polenta a hűtőben, addig süssük ki a hús szeleteket. Egy serpenyőbe hevítsünk egy kis vajat és olíva olajat és a forró zsiradékba süssük arany barnára a hússzeleteket, majd tegyük egy kiolajozott tepsibe, és kenjük meg a mandulás-mogyorós pesto keverékkel.

Lombard finomság pirított sajtos polentával5 

A maradék zsiradékba a szeletelt paradicsomot megpirítjuk pár perc, (vigyázzunk rá, hogy szét ne essen, ezért nem is sok sütési idő kell neki) és tegyük a hússzeletekre. Majd a szeletelt mozzarella sajttal borítsuk be, és az előmelegített 180 fokos sütőbe, addig süssük, amíg ráolvad a sajt.

Kínálásnál a sült polentát a sajtos sült karaj/tarja szeletek mellé tálaljuk, és bazsalikommal és egy kis mandulás-mogyorós pestoval díszítjük.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!