Hétközben is lehet extra finom ebéded vagy vacsorád. Egy különlegesség, ami olyan egyszerű, mint az 1×1! Egészséges és kényeztető finomság, mindig jólesik. Élvezeti értéke fenomenális… 🙂
Mindenkiben rejlik egy jó szakács, hiszen főzni mindenki tud, így a kezdők is bátran elkészíthetik. Ez volt az egyik vizsgatételem, az alaprecept egyenesen Windt Gy. tanár úrtól… 🙂 A polentát én tovább gondoltam, illetve a pestot még mogyoróval ízesítettem… 🙂
Lombard finomság/pirított polentával
Hozzávalók:
Polenta
300 ml víz
500 ml 2,8% tej
35 g vaj
75 ml fehérbor
200 ml tejszín
220 g kukoricadara
½ kk *Himalája só
1 szál zöldhagyma zöldjével együtt – apróra vágva
1 gerezd fokhagyma – reszelt
reszelt sajt
Hús:
6 szelet sertés karaj vagy tarja
* ötbors durvára darált – ízlés szerint
*Himalája só – ízlés szerint
Mandulás-mogyorós pesto:
1 maréknyi héj nélküli mandula
1 maréknyi héj nélküli mogyoró
½-1 csokor friss bazsalikom – ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
300-500 ml olívaolaj
Feltét:
3 zacskó mozzarella sajt
4 db nagyobb paradicsom
Sütéshez:
60 g vaj
kókuszolaj vagy olívaolaj
Elkészítés:
A karaj vagy tarja szeleteket sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre.
Mandulás-mogyorós pesto készítése:
Egy száraz serpenyőbe pirítsuk meg a héj nélküli mandulát és mogyorót. Majd tegyük egy darálóba, adjuk hozzá a fokhagymát, bazsalikom leveleket, sót, olívaolajat, egy pici borssal ízesítsük és keverjük össze, addig, amíg szép, egyenletes, homogén pasztát nem kapunk.
Készítsük el a polentát. A zöldhagymát vágjuk fel apróra, a fokhagymát és a sajtot reszeljük le. Egy őzgerincformát vagy más sütő kelléket vajazzuk ki, és tegyük félre.
Ezt követően feltesszük a vizet, tejet forrni, egy kevés kukoricadarát szórjunk bele rögtön a hideg tejes-vizes keverékbe az elején, így elkerülhető a csomósodás, jól keverjük el. Aztán amikor már meleg a folyadék, akkor adjuk hozzá a vajat, sót, keverjük el, amíg felolvad, és ezt követően pedig a tejszínt és a fehérbort. Ha felforrt, akkor, egy habverővel vagy fakanállal fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a többi kukoricadarát, és főzzük kb. 3 percig, amíg sűrű folyóssá válik a massza. Akkor jó, ha megkóstoljuk, és nem ropog a fogunk alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, zöldhagymát és a reszelt sajtot.
Az előre elkészített kivajazott formába, öntsük bele a még meleg polentát. A formát ütögessük egy kicsit a konyhaasztalhoz, így távoznak a felesleges buborékok. Hagyjuk kihűlni, és utána tegyük a hűtőbe.
Tálaláskor kiborítjuk egy deszkára és vizes késsel kb. 1,5 cm vastagságúra vágjuk. Ezután egy száraz serpenyőbe, hirtelen megpirítjuk mindkét oldalát, pár perc az egész.
Amíg hűsöl a polenta a hűtőben, addig süssük ki a hús szeleteket. Egy serpenyőbe hevítsünk egy kis vajat és olíva olajat és a forró zsiradékba süssük arany barnára a hússzeleteket, majd tegyük egy kiolajozott tepsibe, és kenjük meg a mandulás-mogyorós pesto keverékkel.
A maradék zsiradékba a szeletelt paradicsomot megpirítjuk pár perc, (vigyázzunk rá, hogy szét ne essen, ezért nem is sok sütési idő kell neki) és tegyük a hússzeletekre. Majd a szeletelt mozzarella sajttal borítsuk be, és az előmelegített 180 fokos sütőbe, addig süssük, amíg ráolvad a sajt.
Kínálásnál a sült polentát a sajtos sült karaj/tarja szeletek mellé tálaljuk, és bazsalikommal és egy kis mandulás-mogyorós pestoval díszítjük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: