Itt van az ősz, itt van újra, és persze a tök szezon is, jelezvén lassan közeledik az év vége… De azért, ne ugorjunk ennyire előre, még egy kicsit azért az odébb van, még jó pár hónap… Íme, egy finom desszert sütőtökből, biztos vagyok benne, ha megkóstoljátok, imádni fogjátok… Finoman kényeztető, egészséges, érzéki finomság… Tuti, nem múlhat el a nap, egy kis édes kényeztetés nélkül… Miért? mert megérdemled…
Pisztáciás sütőtökös praliné
Hozzávalók:
Sütőtök puding:
1/3 csésze kukoricakeményítő vagy tápióka – (csak szükség esetén, a tök állagától függ)
1 ek kókusz cukor
pici fahéj
pici reszelt szerecsendió
1 szegfűszeg
csipet himalája só
3 csésze hideg tej
kisebb sütőtök fele – (kockára vágva, pici sóban megfőzve)
1 kk vanília kivonat vagy vanília rúd fele
Tejszín vagy vanília puding:
1 csomag tejszín vagy vaníliás pudingpor – főzős/cukor nélküli
tej
kókuszcukor – ízlés szerint
tejszín – ízlés szerint
Pralinéhoz:
1/2 csésze pisztácia
1/2 csésze kókusz cukor
1-2 ek olvasztott kókuszolaj
Elkészítés:
A tököt megpucoljuk, kockára vágjuk, és feltesszük picit sós vízben főzni, kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.
Amíg fő a tök, addig elkészítjük a tejszínes/vaníliás pudingot, a használati utasításnak megfelelően, tejjel felfőzzük, és a végén kókuszcukorral ízesítjük. Ha készen vagyunk, tegyük félre hűlni. A nagyjából már kihűlt, akkor tehetünk bele egy kis tejszínt, sokkal krémesebb, lágyabb lesz a pudingunk.
Ezt követően turmixba tesszük, a megfőtt sütőtököt, és hozzáadjuk a fűszereket: cukrot, fahéjat, reszelt szerecsendiót, tejet és jól keverjük. Ha készen vagyunk, egy lábasba öntjük és visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a szegfűszeget, és felfőzzük, ha nem elég sűrű, akkor kukoricakeményítőt, vagy tápiókát teszünk bele. Megkóstoljuk, hogy elég fűszerezett –e, az ízlésünknek, ha nem elég, akkor még fűszerezhetjük. A végén itt is csempészhetünk bele egy kis tejszínt pluszba, így finoman krémes lesz a sütőtök pudingunk.
Praliné:
Melegítsük fel a kókuszzsírt, durvára tört pisztáciát forgassuk meg benne. Utána egy sütőpapírra szórjunk kókusz cukrot és hempergessük bele, előmelegített sütőben pirítsuk meg maximum kb. 15-20 perc, de ellenőrizni kell közben, nehogy megégjen. Ha kész, kihűtjük, és utána apró darabokra törjük/vágjuk, de figyeljünk arra, hogy ne őrölt, hanem inkább szép morzsaszerű legyen.
*Tipp: Pisztácia helyett elkészíthetjük: mandulával, dióval, – sőt mi több, akár előre is elkészíthetjük -, és hűtőbe tárolhatjuk felhasználásig, mert ha, marad a pralinéból, akkor natúr joghurtba, túróba keverve is isteni, egészséges édességet tudunk, magunknak kreálni.
Vegyünk elő egy desszertes hosszú üvegpoharat, és rétegezzük bele az elkészült alapanyagokat: tejszínes vaníliás puding, karamelles-pirított pisztácia morzsa keverék, aztán egy sor sütőtökös puding, aztán megint a morzsa keverék, utána vaníliás puding és így sorba végezzük a rétegezést, míg megtöltődik a pohár, a tetejét megszórjuk morzsa keverékkel. Hűtőbe tegyük, lehűteni egy kicsit.
*Tipp: ha csak egy féle krémes rétegezést szeretnénk a pohárba, akkor, úgy is elkészíthetjük, hogy sütőtököt, sűrítjük az elkészített tejszín vagy vaníliás pudinggal, jól összekeverjük, és úgy rétegezzük a pralinéval.
*Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: