Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal/napon szárított paradicsommal…

Mindennapi kenyerünk…

 

Egészséges, finom és laktató…

 

A diétánk során számos buktatóval találkozhatunk, de egy percig se csüggedjünk, mindenre van megoldás! Első lépés, ha egészséges kenyérre vágysz, ne a boltit válaszd, hanem bátran készítsd el magad… az alábbi receptem alapján, mert megéri és isteni finom… 🙂

 

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal5

 

A focaccia egy hagyományos és egyszerű olasz kenyér, amit talán már évszázadok óta készítenek, az olasz mammák. Az egyszerűsége az elkészítésben rejlik, nem kell például napokig keleszteni és hasonlók. Nemzetközi ismertsége az olasz konyhában, rendkívüli. A focaccia készítése rendkívül egyszerű, otthon is bárki összedobhatja, a mai felgyorsult világban kétségtelen előny, nagyon sok más kenyérrel szemben…

 

Fogyaszthatod, akár rusztikusan darabokra törve, akár szeletelve, a focaccia tökéletes kísérője bármilyen ételnek, de így ízesítve, ahogy elkészítettem, magában is kiváló…:)

 

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal4

Prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal/napon szárított paradicsommal
Hozzávalók:

250 ml (1 Cup) “Naturgold” Bio tönköly fehér liszt – Spar
250 ml (1 Cup) Bio teljeskiőrlésű tönköly búzaliszt – Spar
(Tipp: 1 Cup 250 ml = 6 púpos ek liszt)
25 g élesztő
két csipet kókuszcukor
2 dl langyos tej
1/2 kk himalája só
3 ek extra szűz olíva olaj

Ízesítés:
prosciutto sonka
napon szárított paradicsom
camembert
bazsalikom
egy csipet nagy-szemű Himalája/vagy tengeri só – majd tészta aljára
ötbors fűszer/durvára törve mozsárban – majd a tészta tetejére

*Tipp:
ha keltésztát készítünk, minden alapanyagnak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt hozzáfogunk az elkészítéséhez.

Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, majd a cukor hozzáadása után, keverjük össze a kezünkkel, hogy jól elolvadjon benne az alapanyag, és hagyjuk 15 percig pihenni.

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal1

A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt, extra szűz olívaolajat, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, kb. 3 perc. Szép sima tésztánk lesz. Ezt követően, tegyük egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük duplájára, kb. 30 perc.

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal5

– Én be szoktam kapcsolni a sütőt, mielőtt elkezdem összeállítani a tésztát, így melegebb van, amire a kelesztéshez érek. A sütő eléje teszek egy széket és arra teszem a tálban lévő letakart tésztát, így az időt megspórolva, csak 15 perc a kelesztés -.

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal4

Egy tepsibe öntsünk egy kicsi olíva olajat és nagyobb szemű sóval egy picit sózzuk meg. Ezt követően tegyük bele a tésztát és igazgassuk el a tepsi formájára a kezünkkel, és még 15 percig kelesztjük.

Ha letelt az idő, a tetejébe nyomkodjunk bele a fele részbe: az apró csíkokra vágott prosciutto sonkát, aszalt paradicsomot, bazsalikomot.

A  másik felére: apró kockára vágott camembert, aszalt paradicsomot, bazsalikomot, egy pici csipet nagy szemű sóval sózzuk, egy csipet borssal, borsozzuk, és szórjuk meg friss bazsalikommal.

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal3

Ezt követően, meglocsoljuk olíva olajjal, – vagy az olíva olajban lévő szárított paradicsom olajával -, a tészta tetejét, és előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Teljeskiörlésű prosciutto sonkás-camambertes Focaccia bazsalikommal & napon szárított paradicsommal2

* Tipp: Gázfokozat: előmelegített sütő nagy lángon, mielőtt betennénk, 10 perccel előtte tartalékra vesszük, és ilyen hőfokon süssük meg a focacciát.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!