Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

A legegyszerűbb dolgok a legjobbak: Sajtos-tejfölös prézlis karfiol

Egyenesen a Nagyi szakácskönyvéből, egy icipicit felturbózva… 🙂

 

Ez egy olyan étel, amit szerintem mindenki elkészített, legalább életében egyszer, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Anyukám és a Nagyi gyerekkoromban, csak prézlit és tejfölt rakott rá. 


Én azért variáltam, egy kis ezzel, egy kis azzal… 🙂 A rakott karfiol remek étel, egészséges, finom, laktató, és gyorsan 30 perc alatt elkészül. Arról nem is beszélve, hogy a karfiol, majdhogynem egész évben kapható a piacon. Telis-tele van C-vitaminnal, érdemes minél többször fogyasztani, párolva, sütve, de akár még nyersen is, isteni…

Kezdőknek, diétázóknak, egészséges étrendet követőeknek is ajánlom ezt a szuper és egyszerű egytálételt… 🙂


Most jutott eszembe, egy aranyos történet, amit a lánykám mesélt: Amikor általános iskolás volt a keresztanyukájánál töltötte a nyári szünidőt. Épp a húgom, ilyen finomságot készült főzni, de hát elfogyott a zsemlemorzsa.
Húgom: Mondta a lányomnak, szaladjon el a közértbe prézliért. El is ment, de visszatért üres kézzel. Kérdezi a húgom, hát miért nem hoztál prézlit?
Lányom: Tűvé tettem a boltot, de hát prézli nem volt.
Húgom: Hát olyan nem létezik, annak bizony lennie kell, minden boltban van zsemlemorzsa.
Lányom: Zsemlemorzsa??? de hát Te azt mondtad, hogy prézlit hozzak, és én mindent elolvastam, de nem volt egyikre se ráírva, hogy prézli… 🙂 🙂 
Ekkor tanulta meg ez a csöppnyi kislány, hogy van aki a zsemlemorzsára, a prézli nevet használja. 🙂

Én legalábbis úgy tudom, hogy sváb területen használatos mindkét szó. Bár én személy szerint akkor használom a prézli szót, amikor pld. a szilvás gombócot a megpirított zsemlemorzsába forgatom. A ledarált szemcsés zsemlemorzsa, az én olvasatom szerint is, az a zsemlemorzsa. De hát ahány ház, annyi szokás, szokták mondani… 🙂
És akkor jöjjön a recept, mutatom, hogyan csináld:

Sajtos-tejfölös prézlis karfiol
Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol
½ kk Himalája só
1 db marhahúsleves kocka 
5-10 dkg házi füstölt szalonna 
10 dkg gouda sajt – reszelve
6 púpos ek gluténmentes zsemlemorzsa itt 
350 g tejföl
kis darabka vaj
Díszítés:
zöldhagyma

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy lábosba tegyünk fel vizet forralni, sózzuk, és adjunk hozzá a marha húsleveskockát. A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg. Ha felforrt a víz, akkor dobjuk bele a karfiolt és főzzük meg félig.

Amíg fő a karfiol, addig vágjuk fel csíkokra a szalonnát, és pirítsuk meg közepesen egy serpenyőbe, majd szedjük ki egy tányérra.


Ezután a serpenyőbe visszamaradt szalonnazsírba tegyük bele a zsemlemorzsát, állandó kevergetés mellett, pirítsuk meg. Vigyázzunk, mert hamar megéghet, ne hagyjuk magára. Ha elkészült, tegyük félre. Majd reszeljük le a sajtot.

Közben már félig meg is főtt a karfiol, melyet szűrjünk le, majd tegyük egy hőálló tálba, vagy jénaiba. Kenjük rá a pirított zsemlemorzsát, szórjuk meg a szalonnával. Majd jól keverjük össze a tejfölt, és tegyük a tetejére, majd jöhet rá a reszelt sajt. Ezután kis darabka vajjal szórjuk meg a tetejét, nem kell sok, csak éppen hogy.


Az előmelegített sütőben addig süssük, amíg szépen ráolvad a sajt és egy kis aranybarna színt kap.

Forrón tálaljuk, és szórjuk meg karikára vágott zöldhagymával.

További karfiolos receptjeimről, az alábbi linken olvashatsz:
Karfiol parmezános ropogós pizza
Pikáns sült kakaós karfiol
Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin
Kurkumás-joghurtos karfiolleves/pirított baconnel

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!