Már a nagyi is tudta…
hogy ezzel mindig elcsábíthatja a családot. Azok a régi jó dolgok!
Egy gyerekkori kedvencem, egy fantasztikus, csodás sütemény. Egy kicsit felturbóztam. Ez egy olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze, hmm, nyammi… Ez egy egyszerű rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt alaprecept, amit tényleg nagyon sokféleképpen lehet variálni.
Én most megmutatom nektek, az egyik nagy kedvencünket. Érdemes elkészíteni, kezdőknek is ajánlom.
Bár baracklekvárral is isteni finom, ezt a receptemet pedig, itt találjátok.
Meggyes rizstorta mogyorós snickerssel recept gluténmentes
Hozzávalók:
2 bögre rizs
5 dkg vaj
125 ml víz
6 bögre tej – amivel kimértük a rizst
1 csomag „Dr.Oetker Finesse” Bourbon vanília aroma
1 citrom reszelt héja
egy csipet Himalája só
+
kb. ½ -1,5 bögre tej
1 sütőpor
1 ek rizsliszt
6 db tojás
6 ek cukor vagy kókuszcukor
1 üveg meggybefőtt – kimagozott
4 db Snickers mogyorós csokoládé – gluténmentes infó itt
1 dl tejszín
Meggyes rizstorta recept
elkészítése:
A sütőt melegítsük elő. A kimért rizst megmossuk, és lecsepegtetjük.
Ezt követően, egy lábasban vajat hevítünk, beleöntjük a rizst, egy-két percig keverjük, ezt követően felöntjük a vízzel, egy kicsit magába szívja a rizs fél perc se, és utána pedig öntsük fel a tejjel. Keverjük meg és adjuk hozzá a sót, vanília aromát.
Magas lángon főzzük fel, de csak addig, amíg épphogy a tej teteje gyöngyözni kezd, időközönként keverjük meg, ez kb. 5 perc. Ezt követően, vegyük tartalékra és fedjük le, és kb. 10 percig főzzük. Ezután keverjük meg, kapcsoljuk le a hőt, és lefedve, plusz még egy konyharuhába betekerve még pihentessük 10-15 percig a tejberizst, így a maradék tejet is magába szívja, és teljesen megpuhul a rizs.
Amíg puhul a rizs magában, addig egy tálba, verjük fel a tojás fehérjét, egy csipetnyi sóval, habbá, és tegyük félre.
Ezután a 6 tojás sárgáját, cukorral keverjünk habosra egy robotgéppel. Akkor jó, amikor kivilágosodik a tojás sárgája, (kókuszcukornál lágyabb karamellás színe lesz) de úgy is megállapíthatjuk, ha megkóstoljuk, és ha nem ropog a cukor a fogunk alatt, na, ez az a pont, amikor jól kikevertük a tojássárgáját a cukorral.
Majd, adjuk, hozzá a lisztel elkevert sütőport, és keverjük össze. Ha készen vagyunk, akkor 1 citrom héját reszeljük bele, keverjük el egy fakanállal, és tegyük félre.
Mostanra már megpuhult a tejberizs. Vegyük le a tetejét, és hagyjuk kihűlni.
Ha már kihűlt a rizs, adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el.
*Tipp: Ha esetleg még egy kicsikét szárazabb, úgymond nagyon összeáll a tejberizs, mintha csiriz lenne (ez függ a rizs minőségétől is) akkor szükség esetén, adjunk hozzá még ½ -max. 1,5 bögre hideg tejet, és jól keverjük el. – Ezáltal a rizskoch finom, puhán kényeztető lesz, és sütés után sem fog kiszáradni. Persze nem szabad túl lágyra sem csinálni, (mintha tejberizst ennénk), mert még a tojásos massza is lágyítani fogja, de ne legyen túl száraz sem. Én általában ½-1 bögre tejet szoktam még hozzáadni, de volt már, hogy olyan minőségű volt a rizs, hogy másfél bögre tej kellett hozzá, és jól elkeverve, mind beszívta.
Ezután, keverjük hozzá a cukros tojásos masszát.
Ha mindezekkel elkészültünk, akkor óvatosan keverjük hozzá a tojáshabot. Ezután, 1 üveg leszűrt, lecsepegtetett kimagozott meggybefőttet adjunk hozzá, és ezt is óvatosan keverjük össze.
Fogjunk egy tortaformát, tegyük bele sütőpapírt, az oldalát kenjük ki kókuszzsírral, vagy vajjal. Öntsük bele a rizses masszát. Tegyük be az 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20-40 perc alatt süssük készre, akkor jó, ha szép arany barna a teteje.
Vízgőz felett a Snickerst olvasszuk fel, adjunk hozzá egy dl tejszínt, ezt követően tálalásnál locsoljuk meg a rizstorta tetejét.
Tálalásnál a gyerekeknek, színes dekor cukorkával díszíthetjük.
* Tipp: A mediterrán és egészséges étrendet követőek, a snickers csokoládé helyett: használhatnak 70-85% étcsokoládét, gőz felett olvasszák meg egy kis tejszínnel elkeverve. Serpenyőben pirítsunk, natúr mogyorót pár perc csak, és ezzel szórjuk meg. Díszítésként a dekor cukorka helyett: vegyes gyümölccsel (málna, szeder, ribizli, áfonya) – ha szezonja van, akkor pedig friss – koronázzuk meg a rizstortát.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek