Mediterrán ételek és egyéb finomságok...

Gyermekkori kedvenc: A klasszikus extra habos Rákóczi túrós süti

A túrós sütik királynője, egy igazi klasszikus!

 

Ezt még Hófehérke is megirigyelné. 🙂


Emlékszem a Nagyinál a közös vasárnapok emlékét idézi, amikor egy nagy tálca rákóczi túrós süteményt tett elénk, csak úgy habzsoltuk az ebédet, hogy minél hamarabb ehessünk belőle. Imádtuk. 🙂

Bár akkor annak idején, még nem volt ilyen sok gluténérzékeny gyerek és felnőtt. Most a Nagyi receptjét elkészítettem gluténmentesen. Egyszerűen tökéletes lett, aki megkóstolta el se hitte, hogy gluténmentes süteményt eszik. 🙂 Úgy örülök ilyenkor, hogy örömet tudok szerezni másoknak, és egy nagy mosolyt az arcukra, nincs is ennél nagyobb öröm. 🙂



Klasszikus extra habos rákóczi túrós sütemény recept gluténmentes
Hozzávalók:
200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
100 g rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 300 g Bio tönköly fehér búzalisztet)
1 kk sütőpor
egy pici csipet *Himalája só
150 g margarin
2 csapott ek porcukor
1 csomag vaníliáscukor
3 db tojássárgája
1 púpos ek tejföl
Túrótöltelék:
2 db tojás
egy pici csipetnyi *Himalája só
500 g zsíros túró
6 ek porcukor
2 csapott ek rizsdara
1 csomag “Finesse reszelt citromhéj” itt vagy 1 db citrom héja
pár csepp citromleve
Hab:
3 db tojásfehérje + 3-4 db tojásfehérje, ha szép magas habot szeretnénk
200 g kristálycukor
pár csepp citrom leve
Házi baracklekvár a kenéshez
Díszítéshez:
porcukor
menta levél

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Klasszikus extra habos rákóczi túrós sütemény
elkészítése:

A liszteket, sütőport, sót átszitáljuk, majd elmorzsoljuk a hideg margarinnal. Majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és a tejfölt, összegyúrjuk, majd fóliában csomagolva, fél órára hűtőbe tesszük.

*A képre kattintva, nagy méretben is megtekintheted:


 

 

 

 


*Tipp:
Amikor sütünk és tejfölt használunk, öntsük le a savót a tejfölről, és úgy keverjük össze és használjuk fel, így nem lesz annyira vizes a tészta állaga. Én a magyar, görög, zott vagy házi tejfölt szoktam használni, ezek állagukba, eleve is jó sűrűek.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.


Ezután, készítsük el a túró tölteléket:
A fenti hozzávalóknál lévő 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy pici csipetnyi sóval, és egy pár csepp citromlével, kemény habbá verjük. A túrót egy tálba tesszük, majd villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és a rizsdarát, majd az egy csomag reszelt citromhéjat, és egy robotgép segítségével összekeverjük.


Majd hozzáadjuk először 2 kanál felvert habot, jól elkeverjük egy fakanállal, így lazul a túró állaga, majd óvatosan hozzákeverjük a többi tojásfehérjét. Majd tegyük félre.

A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, egy közepes tepsi méretére, majd sodrófára feltekerjük és beletesszük a tepsibe, eligazgatjuk, majd egy villával megszurkáljuk és az előmelegített sütőbe, 6 percig sütjük.


Ezután kivesszük, megkenjük házi baracklekvárral ízlésünknek megfelelően, majd ráhalmozzuk a túrótölteléket és visszatesszük sülni. Amikor körben barnulni kezd a széle, akkor jó. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett.


Amíg sül a rákóczi túrós sütink, addig  egy tálat kenjünk ki citromlevével, így jobban felverődik a tojásfehérje, majd tegyük bele a tojásfehérjét, egy csipet sóval, kezdjük el felverni, először kis fokozaton egy robotgép segítségével, majd nagyobb fokozatra állítva, fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, közben tegyünk bele, még egy pár csepp citromlevet. Akkor jó, amikor sűrű, kemény habbá vertük, és már nem érződik a cukor szemcsék, tehát elolvadt a habban.
*Tipp: Ilyenkor szoktam bevetni a félre tett tojásfehérjét, mert mi extra habosan szeretjük. 🙂 Így mindig megspékelem plusz tojásfehérjével a Rákóczi túrós süteményt.


Ha megsült a rákóczi túrós sütink, akkor kivesszük, a sütő hőmérsékletét levesszük alacsony fokozatra, majd a kemény tojáshabot a túróra rakjuk, elegyengetjük, lehet a tetejét egy kicsit megformázni, olyan retrosra, majd visszatéve a sütőbe, akkor jó, amikor szép kezd szép világosbarna lenni a teteje, nekem 18 perc kellett a gázsütőmön.


Ha elkészült a rákóczi túrós sütink, akkor hagyjuk teljesen kihűlni a tepsibe, majd szeleteljük fel, egy leheletnyi porcukorral és menta levélkével tálaljuk.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!