Egy álom 5 lépésben!
Ennél egyszerűbb, már nem is lehetne. 🙂
Rögtön puha mézeskalácsot szeretnél? Ezt készítsd el!
Kiváló vendégváró sütemény, családi összejövetelekre, ünnepekre, karácsonyra, szilveszterre, vagy csak az uzsis dobozba a gyerekeknek, a hétköznapokra egy kis rágcsaként. Egy egyszerű és tökéletes finomság gluténmentesen.
Csak kiméred, összekevered, átgyúrod, kinyújtod és formázod, és már sütheted is. Tényleg, ennél egyszerűbb már nem is lehetne. Könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad. Sőt a gyerekek is segíthetnek benne, élvezetes elfoglaltság nekik.
A Nagyikám receptjét készítettem el most gluténmentesen, és elképesztő finom lett, ez a gluténmentes mézeskalács sütemény. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom. 🙂
Mézeskalács sütemény recept – gluténmentes
Hozzávalók:
280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
220 g Nagykun rizsliszt itt – Sparban is kapható
7 ek porcukor
½ tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
¾ ek mézeskalács fűszerkeverék itt
egy csipet Himalája só
125 ml méz
2 db tojás
15 dkg Rama margarin
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 500 g Bio tönköly fehér búzalisztet)
Mézeskalács sütemény
elkészítése:
1. Először is kimérjük a hozzávalókat, liszt, porcukor, szódabikarbóna, sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék, só és egy tálba szitáljuk át.
Ezt követően adjuk hozzá a tojást, a mézet, és a félig megolvasztott vajat, tehát még látszódjanak azért benne a vajdarabkák.
2. Ezután egy fakanál segítségével keverjük össze a tésztát. Majd tegyük ki egy nagyon enyhén lisztezett (rizslisztet szórtam) deszkára.
3. Gyúrjuk át egy kicsit, fél perc se, és szép sima lesz a tészta. (Nem kell pihentetni a tésztát.)
4. Majd egy nyújtófa segítségével kb. 1 cm-nél egy kicsit kisebb vastagságúra nyújtsuk ki. És mézeskalács kiszúró formákkal itt, szúrjuk ki a tésztát.
5. Egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, és az előmelegített 180 fokos sütőben, 10-15 perc alatt készre süssük. Nekem a gázsütőmön pontosan 15 perc alatt lett tökéletes a mézeskalács sütemény állaga.
(Nagyon figyeltem rá, hogy nehogy megégjen, vagy túl hamar vegyem ki, sütésnél néztem az állagát, 10 percnél, 13 percnél és 15 percnél.) Végül a 15 perc sütési idő lett nálam a nyerő. 🙂
Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni. És már, falatozhatjuk ezt a mennyei, azonnal puha mézeskalács süteményt. Ebből a mennyiségből, (én közepes és kisebb kiszúrót használtam) 52 db lett. Nagyon mutatós ajándékként is, celofánba becsomagolva és szalaggal átkötve, munkahelyi sütinapra is, nagyon megéri elkészíteni.
Ha a gyerekekkel szeretnénk kreatívkodni, akkor akár díszíthetjük is a mézeskalács süteményeket.
Díszítéshez
Hozzávalók:
1 db tojásfehérje
20 porcukor
Összekeverjük, egy zacskóba tesszük, picit levágjuk a csücskét, és már rajzolhatunk is.
Nálunk, a lányom rajzolgatott a mézeskalács süteményekre, nagyon aranyos lett. 🙂 Puszi neki.
Kellemes időtöltést. 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek