A hűvös, zord időben áldás, egy ízletes, laktató forró leves… 🙂
Felmelegíti testünket, lelkünket, és rögtön derűsebben szemléljük a világot. Imádom a leveseket, főleg ha laktató, mert egy gazdag leves akár főételnek is beillik, és utána már csak némi desszertre van szükség… 🙂 Érdemes elkészíteni, isteni finom, sőt nem egy bonyolult, így a kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik… 🙂
Kapros-tejszínes savanykás burgonyaleves gazdagon
Hozzávalók:
400 g sertés tarja
10 dkg kolozsvári szalonna, apróra vágva
¼ szál füstölt házi kolbász, karikára vágva
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 db kisebb póréhagyma, fehér része, félbe, majd fél karikára vágva
1 db piros Kaliforniai paprika
1 nagy paradicsom, kockára vágva
2 db sárgarépa, kockára vágva
1 szál spanyol zeller apróra
4 db nagy burgonya, kockára vágva
4 db kovászos uborka savanyúság, kockára vágva
Fűszerek:
½ kávéskanál:
1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
*ötbors őrölt fűszer
*őrölt babérlevél
*cayenne bors
2 db marhahúsleves kocka – ezt bele szoktam reszelni, hamarabb feloldódnak az ízek
Főzés vége felé:
1 ek apróra vágott friss kapor vagy szárított kapor – ebből ízlés szerint
*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges még
Leves habarásához:
2 dl tejszín
1 ek rizsliszt
kókuszzsír
Díszítés:
zöldhagyma
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A hús vágjuk kisebb kockára és tegyük félre. Majd a szalonnát is vágjuk apróra. Majd készítsük elő sorba a zöldségeket, pucoljuk meg, amit kell és vágjuk fel.
Készítsünk elő egy fazekat, hevítsük fel benne a kókuszzsírt és pirítsuk meg a szalonnát, majd közbe dobjuk bele a kolbászt és együtt pirítsuk tovább, majd adjuk hozzá a húst, pirítsuk tovább.
Ezután következhet a vöröshagyma, póréhagyma, jól keverjük el és pirítsuk. Majd adjuk hozzá a paprikát, és a paradicsomot is. Dinszteljük együtt egy pár percig. Ezután dobjuk bele a sárgarépát, zellert és a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, keverjük össze, és még ezt is pirítsuk egy pár percig. Végül a kockára vágott burgonyát adjuk hozzá, és öntsük fel addig vízzel, hogy ellepje, és főzzük készre.
Mindenképpen kóstolgassuk, ha szükséges még ízesíthetjük fűszerekkel, vagy sóval.
Amikor már majdnem készre főtt, akkor egy ek. rizslisztet keverjünk el simára a tejszínnel, majd merjünk hozzá a forró levesből, és keverjük el, és utána csurgassuk hozzá a leveshez, keverjük el, és ízesítsük kaporral, és az apróra vágott kovászos savanyú uborkával. Még egy pár percig főzzük össze, és már tálalhatjuk is, szórjuk meg karikára vágott zöldhagymával.
Most én a drága jó nagyim, leveses táljával és merőkanalával tálaltam, igaz már kopott, kicsit göröngyös a merőkanál, de nekem eszmei értéke van… 🙂
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: